EU i EBRD počinju implementaciju programa TAM i BAS

Bez autora
Mar 10 2011

Delegacija Evropske unije u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su u četvrtak u Sarajevu program "Podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH, TAM i BAS programi". TAM i BAS su donatorski programi koje provodi EBRD, a cilj im je pomoći razvoj malih i srednjih privatnih preduzeća kroz angažiranje lokalnih i stranih stručnjaka koji će kroz savjetovanje graditi konkurentnost ovih preduzeća na evropskom tržištu. TAM pomaže malim i srednjim, ali i velikim preduzećima da se transformiraju kroz relevantna komercijalna i tehnička znanja iskusnih rukovodioca i direktora iz ekonomsko razvijenih zemalja. BAS je baziran na savjetima lokalnih stručnjaka. Ovi programi su tek nastavak kontinuirane podrške BiH u prevazilaženju ekonomske krize i jačanju tržišne ekonomije.

EU i EBRD počinju implementaciju programa TAM i BASDelegacija Evropske unije u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su u četvrtak u Sarajevu program "Podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH, TAM i BAS programi".

TAM i BAS su donatorski programi koje provodi EBRD, a cilj im je pomoći razvoj malih i srednjih privatnih preduzeća kroz angažiranje lokalnih i stranih stručnjaka koji će kroz savjetovanje graditi konkurentnost ovih preduzeća na evropskom tržištu.

"TAM pomaže malim i srednjim, ali i velikim preduzećima da se transformiraju kroz relevantna komercijalna i tehnička znanja iskusnih rukovodioca i direktora iz ekonomsko razvijenih zemalja. BAS je baziran na savjetima lokalnih stručnjaka", pojasnila je predstavnicima medija direktorica EBRD TAM/BAS programa Charlotte Ruhe.

Šef sarajevskog predstavništva EBRD-a Giulio Moreno istakao je da su ovi programi tek nastavak kontinuirane podrške BiH u prevazilaženju ekonomske krize i jačanju tržišne ekonomije.

Programi su vrijedni dva miliona eura, a novac je obezbijedila Evropska unija.

"Evropska unija je odlučila finansirati ove programe iz dva razloga: u svjetlu svjetske ekonomske krize BiH treba posebnu pažnju da bi ispunila uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dostigla evropsku legislativu. Drugi razlog odnosi se na pridruživanje BiH EU i nama je u interesu da zemlje kandidati unaprijede konkurentnost svoje ekonomije i budu u stanju pratiti tržišnu utakmicu jednog dana kada budu članice EU", pojasnio je šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH Johann Hesse.

U okviru TAM programa bit će zastupljeno 20 preduzeća dok će u narednih 30 mjeseci, koliko će trajati implementacija, kroz BAS program proći 100 preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik